— 5 Riscos Ergonòmics en el Treball que has de conèixer

Coneix els 5 principals factors de risc ergonòmic

Els riscos ergonòmics són presents en tots els espais de treball. Per aquesta raó, és de vital importància poder identificar-los i tenir-los presents per implementar les accions preventives necessàries que evitin el desenvolupament de trastorns musculoesquelètics i altres problemes de salut per als treballadors. 

Es poden distingir 5 principals riscos ergonòmics en el treball, els veurem en aquest article.

Què és un risc ergonòmic?

Es considera un risc ergonòmic tot factor que es trobi en el lloc de treball i que pugui causar problemes de salut o lesions al treballador. 

Això pot incloure l' entorn laboral, els sistemes de treball i els objectes i mobles que es trobin dins. Són en aquests elements principals on se centra l ' ergonomia en el treball, ja que aquest tipus de riscos pot causar condicions de treball incòmodes i donar lloc a males postures que poden desenvolupar trastorns musculoesquelètics.

Per aquesta raó, és de vital importància que les empreses prenguin en compte els factors de risc que comentem a continuació i sobretot identifiquin quines condicions de treball poden generar riscos ergonòmics en l' entorn laboral.

Factors de risc ergonòmics en el treball 

Els 5 principals riscos ergonòmics que una empresa ha de considerar en l' estudi de l' ergonomia de l' espai de treball són els següents:

  • Estatisme postural

L'estatisme postural fa referència a romandre immòbil, sigui assegut o dret. S' ha de tenir en compte perquè pot ser perjudicial per a l' organisme. Per exemple, si es treballa assegut per llargues hores a l'oficina, cal un adequat disseny del lloc de treball per permetre millorar la postura del treballador, com per exemple permetre-li flexionar els genolls, estirar les cames, inclinar l'esquena, etc.  

  • Aixecament de càrrega

Es parla d' aixecament de càrrega quan envolta una manipulació manual de càrregues superiors als 3 quilos i no es realitza un desplaçament. També si el pes supera els 3 quilos i el desplaçament supera el metre o s'empeny i cal arrossegar tota la càrrega amb el propi cos. 

L'ideal és automatitzar la càrrega per evitar el pes excessiu. Alternativament, es pot optar per oferir eines que ajudin que el treballador executi menys esforç.

  • Absència de temps de recuperació

El repòs fisiològic és necessari perquè el cos pugui recuperar les seves capacitats funcionals de manera òptima. Per tant, si no s' obté aquesta recuperació durant la jornada laboral, pot resultar en majors riscos ergonòmics en l' entorn laboral.

Per exemple, és recomanable caminar una mica i fer estiraments de braços i cames per millorar la circulació i reduir la tensió muscular. Altres recomanacions serien fer pauses visuals per prevenir la fatiga ocular, estirar vèrtebres baixant la cadira i obrint els braços, fer exercicis de respiració profunda.  En qualsevol cas, prendre's pauses i fer ús de bones postures en l'activitat laboral redueix el risc de patir lesions a la feina. 

  • Freqüència de moviments repetitius

Alguns moviments no embolcallen esforços significatius, però la repetitivitat d' aquests poden tenir un impacte negatiu en els teixits corporals. Es consideren moviments repetitius tots aquells que es repeteixen en cicles de menys de 30 segons i durant períodes de 2 hores al llarg de la jornada laboral. 

Entre els moviments repetitius més freqüents en el treball hi ha el posicionament i la recollida d'objectes. És recomanable identificar totes aquelles accions que no són necessàries per realitzar la feina i eliminar-les o reduir-les si són necessàries per reduir el risc ergonòmic.

  • Postures forçades

Passa quan els treballadors adopten posicions incòmodes i inadequades. Aquestes males posicions poden produir hiperflexió i hiperextensió en diverses parts del cos, ja que algunes zones anatòmiques deixen d'estar al lloc natural.

Es poden reduir els riscos ergonòmics?

Sens dubte, el paper de la prevenció dels riscos laborals i en concret, els relacionats amb l' ergonomia en el lloc de treball, és fonamental per reduir els dolors d' esquena, fatiga i altres dolències que es puguin presentar.

Per això, en Ergonomika realitzem avaluacions de riscos i oferim un ampli catàleg amb productes ergonòmics dissenyats per al màxim confort dels treballadors en l'espai de treball.

Vetlla per la salut ergonòmica dels teus treballadors i millora el rendiment i beneficis a llarg termini, buscant les millors solucions per seure.

Més articles

Guía sobre la ergonomía industrial

Ergonomia Industrial: Todo lo que debes saber

La ergonomía industrial es una disciplina que se enfoca en asegurar la seguridad y salud de los trabajadores al mejorar el diseño de tareas, puestos de trabajo, herramientas y otros aspectos del entorno

Carretó de compra
Scroll a l' inici
Obrir xat
Tens dubtes? Pregons!
Som aquí per ajudar-te!
Hola 👋🏽

Si té qualsevol pregunta sobre configuracions, preus, colors, enviaments o qualsevol altre aspecte... ¡No dubti a contactar-nos!

Respondrem al més aviat possible a la seva consulta (dins de l'horari d'obertura de la botiga).

Moltes gràcies.