Saps què és la síndrome de l'edifici malalt?

Tot el que has de saber sobre la síndrome de l'edifici malalt

Si tu i els teus companys de feina sovint patiu irritació als ulls, dolors de cap, reaccions al·lèrgiques o dificultats respiratòries, podria tractar-se d'un cas de síndrome de l'edifici malalt. Coneixes el terme? Avui vam descobrir què és i com combatre'l.

 

Què és la síndrome de l'edifici malalt?

 

La síndrome de l'edifici malalt (SBS, per les seves sigles en anglès, Sick Building Syndrome) és un terme que s'utilitza per descriure un conjunt de molèsties que les persones poden experimentar quan es troben en determinats edificis, afectats per certs factors de risc, per un temps prolongat.

Els símptomes més comuns associats amb la síndrome de l'edifici malalt inclouen irritació dels ulls, nas i gola, dolors de cap, fatiga, sequedat a la pell, dificultats respiratòries, congestió nasal, marejos o nàusees.

En cas d' experimentar aquest tipus de símptomes, de manera persistent, no relacionats amb una malaltia o condició mèdica, i sí associats a l' estada en un edifici específic, és recomanable consultar amb un metge o especialista en salut ocupacional.

 

Quines són les seves causes?

 

Les possibles causes de la síndrome de l' edifici malalt poden variar. Sovint són el resultat de la combinació de diversos factors com la qualitat de l'aire interior, la ventilació deficient, la contaminació química, la presència d'al·lèrgens, l'ús de materials de construcció o mobiliari que emeten compostos orgànics volàtils (COV), la pols, la humitat relativa excessiva o la manca de llum solar natural.

Es tracta d'un fenomen que pot resultar difícil de diagnosticar i tractar. La prevenció i la millora de les condicions ambientals en els edificis són fonamentals per reduir el risc d' aquesta síndrome.

 

Què diu l'OMS sobre síndrome de l'edifici malalt


L'OMS destaca que la síndrome de l'edifici malalt pot estar relacionada amb factors ambientals i ocupacionals, i que la qualitat de l'aire interior exerceix un paper crucial en el seu desenvolupament.

També emfatitza en la importància d' una bona gestió de l' entorn de treball per prevenir i controlar la síndrome de l' edifici malalt.

Algunes de les mesures recomanades inclouen assegurar una adequada circulació d'aire fresc en els espais interiors, minimitzant la presència de substàncies químiques i al·lèrgens. També controlar els nivells d' humitat relativa i evitar la presència de floridura mitjançant el manteniment adequat de sistemes de climatització. Mantenir latàtria adequada i fomentar la il·luminació natural són altres dels factors a tenir en compte.

 

L'OMS reconeix la importància d'abordar la síndrome de l'edifici malalt i promou la consciència sobre els factors de risc i les mesures preventives que poden ser implementades per garantir un entorn de treball saludable i segur.

Síndrome de l' edifici malalt: 4 Exemples

 • Oficines amb sistemes de ventilació inadequats. La falta de renovació de l'aire pot causar símptomes com irritació ocular, dolors de cap i fatiga entre els ocupants.
 • Edificis d'habitatges afectats per aluminosi, amb problemes d'humitat i floridura i que, amb el pas dels anys, poden desencadenar reaccions al·lèrgiques i respiratòries.
 • Escoles amb problemes de ventilació i un ús inadequat de productes químics, com productes de neteja o pintures. Això pot donar lloc a una mala qualitat de l'aire interior i desencadenar símptomes entre estudiants i personal, com irritació dels ulls, nas i gola, així com dificultats respiratòries.
 • Edificis d' oficines sense llum natural i llum artificial inadequada, que pot contribuir a la fatiga visual, dolors de cap i disminució de l' estat d' ànim, entre altres símptomes.

Com prevenir la síndrome de l'edifici malalt a la teva oficina

Aquestes són algunes de les mesures que pots posar en pràctica al teu lloc de treball per prevenir la síndrome de l'edifici malalt.

 • Mantenen una bona ventilació. Si és possible, obre les finestres freqüentment, per permetre l'entrada d'aire fresc. Evita bloquejar les reixetes de ventilació amb mobles o objectes.
 • Mantenen un nivell d' humitat relativa entre el 30% i el 50%. Realitza un adequat manteniment dels sistemes de climatització.
 • Evita l' acumulació de pols.
 • Evita l' ús de productes químics forts i tòxics a l' oficina. Considera la instal·lació de purificadors d'aire si la qualitat de l'aire és un problema.
 • Promou una bona ergonomia. Assegura't que els mobles i equips d'oficina estiguin adequadament dissenyats per proporcionar comoditat i prevenir lesions. Fomenta l' ús de cadires ergonòmiques, pantalles ajustables, teclats i ratolins ergonòmics, i proporciona pauses regulars per estirar-se i descansar els ulls.
 • Maximitza l'ús de la llum natural i assegura't que la il·luminació artificial sigui adequada i ben distribuïda.
 • Promou descansos i activitat física. Anima els empleats a prendre descansos regulars i realitzar activitats físiques. Això ajuda a millorar la circulació, reduir l'estrès i promoure un estil de vida saludable.

Més articles

Guía sobre la ergonomía industrial

Ergonomia Industrial: Todo lo que debes saber

La ergonomía industrial es una disciplina que se enfoca en asegurar la seguridad y salud de los trabajadores al mejorar el diseño de tareas, puestos de trabajo, herramientas y otros aspectos del entorno

Carretó de compra
Scroll a l' inici
Obrir xat
Tens dubtes? Pregons!
Som aquí per ajudar-te!
Hola 👋🏽

Si té qualsevol pregunta sobre configuracions, preus, colors, enviaments o qualsevol altre aspecte... ¡No dubti a contactar-nos!

Respondrem al més aviat possible a la seva consulta (dins de l'horari d'obertura de la botiga).

Moltes gràcies.